5 marca klasa IIIc wzięła udział w wycieczce do Żywca.

Wycieczka zaczęła się zwiedzaniem muzeum. Po obejrzeniu filmu o początkach browarnictwa na Śląsku, oprowadzono nas po miejscach, gdzie historia przeplata się z teraźniejszością. Widzieliśmy miejsca, gdzie kiedyś i obecnie produkuje się piwo, napój tak popularny w świecie.

Jak czytamy na stronie muzeum: „Browar w Żywcu, jeden z pierwszych i najbardziej znanych w kraju, założony został w 1856 r. przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga. 150 lat później w jego najstarszej, historycznej części swe podwoje otworzyło arcyciekawe muzeum…

Muzeum Browaru Żywiec to największa i najbardziej nowoczesna placówka tego typu w Polsce. Jego goście poznają tu aktywnie historię żywieckiego browaru i jego współczesność.

Muzeum w niczym nie przypomina typowych ekskluzywnych ekspozycji ze strażnikami i pilnującymi sal paniami. To dynamiczny organizm stale wchodzący w interakcje ze swymi gośćmi. Nie ma tu obowiązkowych dla wszystkich kapci, są natomiast pasjonujące historie, wciąż sprawne urządzenia sprzed dziesięcioleci oraz emocje towarzyszące degustacji żywieckiego piwa. Tu nie tylko patrzysz i słuchasz, ale niemal wszystkiego możesz dotknąć.

Muzeum jest jednym z obiektów Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego oraz tzw. punktem kotwicznym na Europejskim Szlaku Dziedzictwa Przemysłowego ( European Rout of  Industial Heritage).

www.zabytkitechniki.pl

galeria…

drukuj